Så er der dækket i Washington

På den danske ambassade i Washington D.C. spises der hverken på musselmalet eller megamusselmalet, men på ambassadens eget personlige spisestel, det helt nye ’Washington’, og hertil knytter sig en ganske opløftende historie.

Ambassaden besøges hvert år af mange tusinde gæster, og når de også skal have noget at spise og drikke, hvorfor så ikke benytte lejligheden til at vise, hvad danske designere og kunsthåndværkere kan præstere, når det kommer til kunsten at dække bord? Den oplagte idé, som er udarbejdet sammen med Statens Kunstfond, er netop lanceret under  projektet ’Art in Embassy’, der går ud på at benytte ambassadens rammer som platform til støtte af dansk kunst. Modellen skal ifølge Lars Lose, den danske ambassør i USA, være med at demonstrere vores evner ’indenfor kreativitet, innovation og nye løsninger’, og være med til at profilere Danmark og ’styrke dansk erhvervsliv og vores relationer til amerikanske partnere’.

Ingen ringere end kokken og iværksætteren Claus Meyer var indforskrevet fra New York til at serverere raffinerede retter på det nye ambassadestel, og tekstilkunstneren Astrid Krogh, som også er formand for Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg, glædede sig blandt andet over udsigten til, at danske kunsthåndværkere kan skabe debat og samtale ’ud fra noget så lavpraktisk som den tallerken, vi spiser af, eller den kop vi holder i hånden’.

Men hvem har udformet stellet, bestikket, glassene, dugen, servietterne, brødkurvene, det hele? Astrid Krogh har lagt opgaven i hænderne på Butik for Borddækning, det vil sige i hænderne på de syv kvinder, der står bag den lille, smagfulde kælderforretnng i det indre København: Anne Fabricius Møller, Tora Urup, Kirstine Kejser Jenbo, Pia Baastrup, Metha Stuart Wallace, Ane-Katrine Bülow og Kathrine Kjeldsen Hansen. Nogle er keramikere, andre tekstildesignere og glaskunstnere, og hvad de ikke selv har udformet af produkter til ambassadestellet, har de fået udført hos andre designere og kunsthåndværkere: Torill Ruud Galsøe, Gurli Elbækgaard, Louise Campbell, Anne Tophøj, Wednesday Architecture, Mette Marie Ørsted, Bitten Hegelund samt Sebastian Holmbäck og Ulrik Nordentoft.

Borddækningen i Washington bør helt klart være begyndelsen til noget mere. Det kunne være møbler, som for en gangs skyld ikke var skabt af de  gode, gamle, men udformet af de gode, unge. Det kunne være lamper og tæpper, det kunne være billedkunst, og det kunne selvfølgelig være endnu et nyt spisestel med borddækning til endnu en ambassade. Vi har jo nogle stykker af dem, og jeg forestiller mig, at mange stadig dækker op med ’det sikre valg’, det musselmalede fra Royal Copenhagen.

www.butikforborddaekning.dk

Print Friendly, PDF & Email

★ ★ ★ ★ ★

Facebook
Kategorier: DESIGN, KUNSTHÅNDVÆRK

Lukket for kommentarer.