SMEDEDATTERENS SKØNNE ‘JERNKERAMIK’

Charlotte Nielsen er vokset op mellem skrot og rustet jern på sin fars smedeværksted i Lejre, og det ser man tydeligt på de keramiske værker, hun for tiden udstiller i Officinet under titlen ‘Flammespor’, som er en slags ‘jernkeramik’ af stor skønhed og tyngde.

Det er især forfaldsprocessen, der interesserer Charlotte. Som barn på værkstedet så hun, hvordan de forskellige maskindele blev påvirket af vind og vejr, hvordan forfaldet satte ind og overfladerne begyndte at ruste, forvitre, blive porøse og nærmest hænge i flager. Men hvordan får man jernets grove, eroderede struktur og rustrøde farver omsat til den mørke og kraftfulde keramik, hun nu har udviklet?

For det første blander hun papirmasse i leret for at gøre substansen ru og grov, desuden anvender kobbercarbonat for at fremkalde de rødlige og flammende nuancer, som iøvrigt har inspireret til udstillingens navn: Flammespor. Men også brændemetoden spiller en afgørende rolle i processen; således er samtlige krukker brændt efter den såkaldte raku-teknik, hvor der under brændingen opstår en del krakeleringer i overfladerne. Og fordi keramikerens skåle og krukker ikke er små størrelser, men pænt store formater, løftes de rødglødende ud af ovnen, hvorefter de overdænges med savsmuld.

Officinet, som er kontor og udstillingssted for Danske Kunsthåndværkere & Designere, ligger side om side med Designmuseum Danmark i Bredgade. Hen over sommeren huses desuden Grønnegårds Teatrets billetkontor, hvorfor man skal være opmærksom på de ændrede åbningstider fra mandag-lørdag kl. 16-19. Til gengæld er der gratis adgang.

Flammespor i Officinet til 18. august 2018

www.officinet.dk

Markedet med det gode kunsthåndværk

Så er der atter kunsthåndværkermarked mellem kirken og universitetet på Frue Plads i København, og denne gang fejrer man, at det nu er 35 år siden en flok kunsthåndværkere stillede boder op på de toppede brosten en weekend i august. Folk slentrede forbi, mens de kiggede og købte; glas, keramik, smykker, kurve, tekstiler med mere. Siden starten i 1983 er markedet blev mere og mere populært og boderne er i dag så mange, at de breder sig ind i Fiolstræde.

Markedet åbner torsdag 9. august kl. 12 og fortsætter fredag og lørdag fra kl. 10-19.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Kategorier: DESIGN, KUNSTHÅNDVÆRK

Skriv et svar