libbie fjelstrup

Lidt om mig og bloggen

Denne blog om kunsthåndværk, design og mode er blevet til som resultat af avisernes nødvendige nedskæringer. Engang havde de nævnte områder deres helt naturlige plads i spalterne, i dag er de mere eller mindre udsultede. Det kaldes prioritering.

Der er især grund til at beklage de manglende omtaler og anmeldelser af danske kunsthåndværkere, hvis mange enestående værker og produkter er internationalt anerkendte, hædrede og prisede. Det gælder glas og keramik, guld og sølv, smykker og tekstiler, men også mange enkle og funktionelle brugsting befinder sig i verdensklasse.

Ser man på mediernes dækning af mode og beklædning, går det langt bedre. Her er medierne tættere på kroppen og det umiddelbart underholdende, her er oplagte muligheder for spetakulære og sexede billeder.

I mine mange år på Politiken (1984- 2008) har jeg skrevet om lidt af hvert, fra kommunalvalg og højhuse til hammerslag og jordbærplukkere, men først og fremmest dækkede jeg mode, design og kunsthåndværk. Moden var selve årsagen til mit indtog på avisen, der dengang havde brug for en damebladsskribent til PPS-sektionen samt de årlige reportager fra modeopvisningerne i Paris.

I slutningen af 80'erne foreslog avisens legendariske arkitekturmedarbejder, Henrik Sten Møller, at jeg også dækkede møbelstoffet, som det hedder på avissprog. Møller havde så rigeligt at gøre med sine mange byggerier, heriblandt det kommende operahus, og kan man skrive om kjoler, kan man vel også skrive om stole. En overgang var jeg redaktør af en af avisens utallige søndagssektioner, og jeg var fast afløser for Bagsideredaktøren, når behovet indfandt sig, og det gjorde det tit.

I midten af 90'erne arvede jeg kunsthåndværket efter avisens absolutte ’grand dame’, den højt respekterede Jonna Dwinger. Hun havde efterhånden nået en alder, hvor hun ikke længere kunne tilbringe dagen med at cykle rundt til diverse udstillinger og stadig passe sin deadline. Hun var mildt sagt ikke meget for at afgive sit hjertebarn, og i de første par måneder efter overdragelsen gik jeg da også rundt i en evig angst for hendes knusende domme. De kom nu aldrig, og til sidst blev vi faktisk ganske gode kolleger.

Jeg er ikke uddannet journalist, men tekstforfatter

1962-64 reklamebureauet Bergenholz & Arnesen (eksisterer ikke længere)

1964-66 Magasins lille reklamebureau og tegnestue (eksisterer ikke længere)

1966-68 ugebladet Femina

1968-74 månedsmagasinet EVA (eksisterer ikke længere)

1974-84 ugebladet Alt for Damerne

1984-2008 dagbladet Politiken

Pensionist fra 2008, men med tilknytning til Politikens navneredaktion


Navn: Libbie Fjelstrup

E-mail: libbie.fjelstrup@pol.dk

Lukket for kommentarer.