Mode-Bulletin (6)

 

Museet hylder Erik Mortensen

Når man tænker på, hvordan det summer af mennesker omkring udstillinger med mode, er det besynderligt, at der går år imellem, at nogen sætter den slags udstillinger op. Der er simpelthen penge i blonder og flæser.

Nu har Designmuseum Danmark imidlertid taget sig sammen til at arrangere en sommerudstilling om den danske modeskaber Erik Mortensen, og selv om det altid er dejligt at gense hans vidunderskønne rober, ville jeg nok have fortrukket, at museet var gået nye veje, eksempelvis med en retrospektiv udstilling af Ivan Grundahl 1973-2016, men det kan vel komme.

Museumsudstillinger tager tid, ikke mindst fordi man ofte støder på forhindringer i forbindelse med udlån fra andre museer og institutioner, noget designmuseets kurator Kirsten Toftegaard kan tale med om. Da hun begyndte arbejdet med opsætningen af Erik Mortensen tårnede frustationerne sig op. Heldigvis lykkedes det hende alligevel, dels ved at gå i museets egne samlinger, men ikke mindst var Erik Mortensens franske enkemand til stor hjælp, da han gik i gemmerne og kunne præsentere hele samlingerne af couture fra Erik Mortensens tid hos såvel Pierre Balmain som Jean-Louis Scherrer.
Out of Fashion, en modeudstilling om Erik Mortensen på Designmuseum Danmark fra 16. juni 2017 til 31. januar 2018 – www.desigmuseum.dk.

Modeudstillinger rundt om i verden

En modeudstilling, man roligt kan glæde sig til, er den om Balenciaga på Victoria & Albert Museum (V&A) i London. Man fejrer, at Cristóbal Balenciaga åbnede en lille butik i San Sebastian i Spanien for 100 år siden, men også at han slog dørene op til sit modehus i Paris for 80 år siden. Omkring 100 stykker couture + en samling hatte af modeskaberens hatte vil blive udstillet sammen med en stribe aldrig før sete skitser, film og fotografier.
Balenciaga: ’Shaping Fashion’ på V&A fra 27. maj 2017 til 18. februar 2018.

Rei Kawakubo skabte mærket Comme des Garcons og blev hermed den mest indflydelserige modedesigner i det 20. århundrede (andre kan selvfølgelig mene noget andet). Til oktober bliver hun 75, og den mærkedag markeres af The Costume Institute på Metropolitan Museum (MET) i New York, dels med et stort udvalg af hendes kollektioner fra de senere år, dels med eksempler på kollektionen fra dengang i 1981, hvor den japanske designer sendte rystelser gennem modens verden med strikkede huller og skæve former.
Rei Kawakubo/Comme des Garcons på Costume Institute, MET, New York fra 4. maj til 4. september 2017.

Utallige designere har været tilknyttet Dior, siden modehuset blev etableret på Avenue Montaigne i Paris i 1947, først og fremmest og naturligvis Christian Dior, den legendariske, som formede selveste identiteten, siden Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons og nuværende Maria Grazia Chiuri, husets første kvindelige chefdesigner. Det er National Gallery of Victoria i Melbourne, Australien, der præsenterer ’highlight’ fra husets syv, meget forskellige designere, 140 stykker beklædning fra 1947-2017.
’The House of Dior: 70 years of Haute Couture’ på National Gallery of Victoria i Melbourne fra 27. august til 7. november 2017.

Altid elegante Hubert de Givenchy trak sig tilbage i 1995 efter 43 år med modehuset Givenchy i Paris. Hans mange år markeres med en stor retrospektiv udstilling på The Gemeentemuseum i Haag i Holland, hvor der vises couture fra husets åbning i 1952, men også nogle af de kjoler og dragter, som filmstjernen Audrey Hepburn havde på i flere af sine film. Givenchy var Hepburns favoritdesigner, og udover tøjet viser udstillingen desuden en række skitser, fotografier og filmstumper. Det var i øvrigt Givenchy, der stod for den iøjefaldende kjole, Meryl Streep førte sig frem i ved Golden Globe den 8. januar.
Hubert de Givenchy – To Audrey with love, The Gemeentemuseum, Haag, Holland, indtil den 26. marts 2017.

Der går forlydender om, at Skanderborg Museum er på vej med en udstilling om Holger Blom (1905-65). Den danske modeskaber havde Dronning Ingrid som sin mest prominente kunde, men også mange danske skuespillerinder havde deres gang i Bloms atelier. Hvornår museet er klar med udstillingen vides endnu ikke, men Skanderborg var i det mindste Holger Bloms fødeby.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Kategorier: MODE

Lukket for kommentarer.