Mariannes keramiske blomster, størrelse 1:1

Naturen er blevet efterlignet gennem århundreder, og mon ikke blomster er det mest yndede motiv, hvadenten man maler eller broderer. Også keramiker Marianne Nielsen har kastet sin kærlighed på blomster, og mig bekendt er hun den eneste - i hvert fald herhjemme - som fremstiller blomster i glaseret stentøj, altså keramikblomster, endda i størrelse 1:1 og i fuldkommen naturtro gengivelse.

Det begyndte med bøgeblade og kastanieblade, udført som flade vægobjekter, men siden blev hendes frembringelser 3-dimensionelle og langt mere komplicerede, der kom krysantemummer samt radiser og gulerødder med top, der kom nelliker, stokroser og orkideer. Tidligere på året ’voksede’ der rabarber og mælkebøtter i Bagsværd Kirke i forbindelse med udstillingsserien Tilstede, og for tiden viser hun forskellige slags blomster, denne gang i vaser, i det lille keramikgalleri Ann Linnemann, hvor hun tidligere har udstillet.

Jeg vil være ærlig og sige, at jeg har det lidt svært med Marianne Nielsens naturtro keramikblomster. Hun er en dygtig håndværker, ingen tvivl om det, for man kan ikke gengive eksempelvis blomsternes bittesmå detaljer med mindre man kan sit kram. Men selv om glasuren er blank og lækker, kommer jeg til at tænke på død og begravelse, og ikke mindst de små buketter af voks  og porcelæn, man typisk ser i katolske lande, ofte ved vejsiden og ved fødderne af Jomfru Maria med det lille jesusbarn.

Engang lavede Marianne Nielsen små bjerge i keramik, mine favoritter i hendes produktion – eller sagt på en anden måde, jeg håber ikke, hun vil mime flere blomster, men finde på noget ganske andet.

Blomster Vaser, Ann Linnemann Galleri, Kronprinsessegade 51, 1306 København K. til 25. november

www.mariannenielsen.com

www.annlinnemann.blogspot.com

★ ★ ★

Facebook
Kategorier: KUNSTHÅNDVÆRK

Skriv et svar