Keramik – det nye tilløbsstykke

150 keramiske værker af ingen ringere end Picasso! Lousiana kan bare kunsten at skabe tilløbsstykker! Nu kommer publikum ikke alene strømmende på grund af Pablo, the master himself, for også den hastigt voksende skare af keramikinteresserede må naturligvis til Humlebæk for at opleve, hvad der skete, dengang kunstneren blev sluppet løs på et sydfransk pottemagerværksted.

Hvorfor keramikken boomer netop nu, efter mange år i skyggen, er der flere forklaringer på, men boligmagasinernes illustrative iscenesættelser og tv’s utallige programmer om loppemarkeder, auktioner og genbrugsfund har uden tvivl stimuleret interessen. Programmerne er underholdende, og når kameraet zoomer ind på alle de håbefulde, der taget opstilling i lange køer for at få eksperternes vurdering af det habengut, de ellers havde sat på loftet, bliver det også spændende. Tænk om nogen havde overset en Salto!

Det mest interessante ved keramikkens revitalisering er imidlertid den afsmittende effekt, som finder sted. Fancy spisesteder dækker pludselig op med skåle, fade og tallerkener i ‘stenalderstil’, og hjemme er det blevet hot at sætte keramiske vaser og krukker i små, dekorative grupperinger. Det meste hentes fra den masseproducerede slags, som ikke koster en herregård, og her spænder leverandørerne vidt, fra Ikea og H&M til Kähler, Normann og Hay, fra modekokke til unge designere med egen on-line-store.

Desuden må man håbe, at keramikerne har gavn af den fornyede interesse. Mange sidder på deres værksteder og fremstiller brugskunst i små serier, som selvfølgelig koster mere end det masseproducerede, men ikke mere end prisen på en lækker sweater, og med et stykke håndlavet brugskunst har man noget helt særligt. Adskillige danske keramikere skaber desuden fremragende kunstværker i keramik, en udvikling der blev set ganske skævt til tidligere, hvor keramikerne ikke skulle blande sig i kunstnernes rækker, men kende deres plads i hierakiet. Keramikere var med andre ord ikke ‘rigtige’ kunstnere, kun kunsthåndværkere.

Ikke desto mindre befinder mange danske keramikere sig i verdensklassen, og hvadenten de arbejder med brugskunst eller kunstkeramik, er deres frembringelser igen i stand til at trække folk ind på gallerier og museer. På keramikmuseet Clay i Middelfart jubler man for tiden over den stigende interesse, og der er mere end nogensinde bud efter danske keramikere til udstillinger i udlandet, det være sig Paris, Berlin, Bruxelles, Tokyo, Kyoto, New York, London, Malmø, Göteborg og mange andre byer.

Ingen kan selvfølgelig hamle op med Picasso på Louisiana, men mindre udstillinger med leret som grundmateriale kan også gøre det. Lige nu fejrer det fine, lille, københavnske keramikgalleri Ann Linnemann sit 10 års jubilæum med værker af ikke færre end 60 keramikere fra ind- og udland, mens Vendsyssel Kunstmuseum viser værker af den afdøde keramiker Erik Nyholm. Også Asger Jorns museum i Silkeborg har leret på programmet, og det moderniserede Clay præsenterer for tiden hele tre keramikudstillinger; den ene med kæmpestore krukker og skulpturer, fremstillet på Tommerup Teglværk og det tilknyttede keramiske værksted, den anden med værker af Gutte Eriksen, en af keramikkens store damer som ville være fyldt 100 år i 2018. Desuden en udstilling med figuriner, som man kalder de blanke porcelænsfigurer, vi kender fra Bing & Grøndahl og Den Kongelige Porcelænsfabrik. På museet vises både klassiske udgaver af figuriner, men også mere dramatiske nyfortolkninger af eksempelvis Louise Hindsgavl.

Ærgerligt, at Galleri Nørby med de mange suveræne særudstillinger ikke længere eksisterer. Stort set alle betydningsfulde, danske keramikere udstillede her, og med tidens nyslåede interesse for området havde de givetvis kunnet fortsætte med succes, ligesom Copenhagen Ceramics, der havde fokus på det eksperimenterende. Til gengæld kan man spændende ting hos Bettina Køppe, hvis nye galleri med navnet Køppe Contemporary Objects ofte sætter keramik på programmet.

Louisiana: Picasso Keramik, til 27. maj 2018/www.louisiana.dk

Keramikmuseet Clay: Store Formater-Kloge Hænder/Tommerup Teglværk, til 1. april 2018/Gutte Eriksen 100 år, til 27. maj 2018/Figurinens Fortællinger, til 23. september 2018

www.clay.dk

Vendsyssel Kunstmuseum: Erik Nyholm, Keramiske Billeder, til 8. april 2018/www.vkm.dk

Museum Jorn. LER!, til 10. juni 2018/www.museumjorn.dk

Ann Linnemann Galleri: Mesterværker 10 år, til 14. april 2018/annlinnemann.blogspot.com

www.contemporary-objects.com

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Kategorier: KUNSTHÅNDVÆRK

Skriv et svar