HIMMELBLÅ GLASBOBLER OG DILDOER I PINK PORCELÆN

Hvornår så man sidst en række dildoer formet i pinkfarvet porcelæn med lækker glasur? Eller en væg fyldt med skulpturelt foldede porcelænsstykker, der nemt kan forveksles med sammenkrøllede vådservietter? Siden hvornår er glas blevet blæst op i flere lag og slynget rundt til imponerende bobler?

Det hele og mere til kan for tiden opleves på Bornholms Kunstmuseum, hvor 11 glas- og keramikstuderende under Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler fra Arkitektur, Design og Konservering (intet mindre) udstiller deres vidt forskellige afgangsprojekter, og ved synet af dem, må man bare konstatere, at ikke bare de studerende, men også selve håndværket, ser ud til at trives vældig godt på Bornholm.

Det var ellers det modsatte, man hørte fra en række kritikere, dengang Kulturministeriet i 2003 besluttede at flytte undervisningen i glas og keramik fra København og Kolding til Nexø på Bornholm. Hvis man isolerede de keramikstuderende på en ø, hvor de ikke havde mulighed for at bevæge sig rundt i et kreativ miljø mellem andre studerende, dem fra tekstil, metal, design, beklædning og så videre, ville området ikke bare blive udsultet, der ville også opstå et intellektuelt underskud og en mangel på ideer og eksperimenter. Ligesom skolen inden længe ville opleve en mangel på ansøgere, underforstået, at ingen keramikstuderende havde lyst til at slå sig ned på Bornholm. Sært, når man tænker på, at netop Bornholm er kendt for sine mange glaspustere, små keramiske værksteder, men ikke mindst Hjorts Keramik fra 1859.

De kritiske røster fik da heller ikke ret. I dag valfarter folk til klippeøen, ikke bare under Folkemødet i Allinge, men fordi Bornholm er blevet en cool og kulinarisk perle, og nu kommer tilmed et nyt og stærkt kuld af ‘graduates’ fra skolen i Nexø: Linea Drescher, Katarina Egsgaard, Elly Glossop, Mette Irmelin Munch, Bjørn Kauffeldt, Siri Emilie Maltha, Margrét Elin Póröardóttir, Christian Rask, Jeppe Søndergaard Hansen, Aviaja Troelsen og Tue Winther. Af de 11 har jeg især forelsket mig i to: Margrét Elin Póroardóttir med de superenkle og ualmindeligt smukt formgivne skulpturer, inspireret af den yppige krop, udført i sort keramik, samt Siri Emilie Maltha og hendes helt utrolige glasbobler med farver som havet, himlen og de gyldne marker. Desuden er Katarina Egsgaards eventyrlige klippelandskab et helt igennem magisk og originalt univers. Statens Kunstfond bør straks markere et køb med en rød prik!

Udstillingen med titlen Material World kan heldigvis ses flere måneder efter den pilles ned på Bornholms Kunstmuseum den 19. august. Herfra tager den nemlig på turné lige indtil januar 2019.

Material World, 11 afgangsprojekter fra skolen for glas og keramik.

www.kadk.dk

www. bornholmsmuseum.dk

Bornholms Kunstmuseum til 19. august, JP/Politikens Hus, 23. august til 15. september, Næstved Museum, 19. september til 26. oktober, CLAY Keramikmuseum Danmark, 2. november til 20. januar 2019, Glasmuseet Ebeltoft, 9. november til 13. januar 2019

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Kategorier: DESIGN, KUNSTHÅNDVÆRK

Skriv et svar